top of page

Erkki Pöytäniemi

050-5505225

Permakulttuurisuunnittelu, monivuotiset viljelyjärjestelmät, tilatason omavaraisuus, sosiokratia, luomutuotteiden arvoketju

Neuvo

Koko Suomi

Karjalohja

Mitä teen?

Toimin permakulttuuriin suuntautuneena kouluttajana, asiantuntijana ja maatilaneuvojana. Yhdistän pitkän käytännön kokemuksen luomuliiketoiminnasta permakulttuurisuunnittelun ja agroekologisten viljelymenetelmien osaamiseen.

Yhdessä puolisoni Marja Nuoran kanssa olemme kehittäneet 2014 lähtien Karjalohjalla sijaitsevaa Iso-orvokkiniityn kokeilevaa permakulttuuritilaa. Tila toimii elävänä laboratoriona, jossa sovellamme ja testaamme kestäviä elämäntapoja ja ruoantuotannon ratkaisuja. Elämme rakentamassamme puulämmitteisessä olkipaalisavitalossa, joka ei ole kytketty sähköverkkoon ja olemme istuttaneet yli 400 puuvartista kasvia sisältävän metsäpuutarhan mukaanlukien useimmat Suomessa pärjäävät pähkinäpuut. Tilan toimintaan kuuluvat myös mehiläisempi mehiläishoito, sieniviljely ja vihannesviljely kohopenkeissä ja näihin ja permakulttuuriin liittyvät työpajat ja kurssit.

Tarjoamani palvelut

Permakulttuurisuunnittelu ja tilaneuvonta. Koulutukset ja työpajat. Artikkelit, blogit ja esiintymiset.

Koulutus

2025 Permakulttuuridiplomi (Diploma in Applied Permaculture Design), Nordic Permaculture Academy, Diplomimentorointikoulutus
2024 Sertifioitu sosiokratiafasilitaattori, Sociocracy for All (SoFA)
2023 Permaculture Teacher Training (PTT)
2022 Sosiokratia ja itseorganisoituva yhteistyö, Holma Folkhögskola, Ruotsi
2014 Permaculture Design Certificate (PDC) , Ferme du Bec Hellouin, Ranska
1980-90-luku Agronomi, Maatalous- ja metsätieteiden maisteri (MMM), Helsingin yliopisto (Viikki)

Osaaminen

Autan asiakkaitani rakentamaan kestäviä ratkaisuja, jotka toimivat niin ekologisesti, taloudellisesti kuin sosiaalisesti. Neuvonta- ja asiantuntijatehtävissä erityisosaamistani ovat

* Kokonaisvaltainen permakulttuurisuunnittelu eri mittakaavoissa
* Metsäpuutarhojen ja muiden monivuotisten viljelyjärjestelmien suunnittelu, perustaminen ja hoito.
* Maan kasvukunnon ja vesitalouden kokonaisvaltainen parantaminen systeemiajatteluun perustuen.
* Käytännön erikoisosaaminen: mehiläisempi mehiläishoito, sienten pölkkyviljely ulkona (erityisesti siitake),
* Ekologinen rakentaminen idea- ja periaatetasolla pohjautuen omaan rakennuskokemukseemme,
* Tilatason resilienssin ja omavaraisuuden lisääminen ruoan, energian ja muiden resurssien osalta,
* Luomu- ja kestävästi tuotettujen tuotteiden arvoketjut.

* Kyky suunnitella ja toteuttaa innostavia ja käytännönläheisiä koulutuksia ja työpajoja.
* Sosiokraattisten menetelmien soveltaminen yhteisöjen ja organisaatioiden päätöksenteon ja hallinnon tehostamiseksi.

Mitä ajattelen tulevaisuudesta?

Näen tulevaisuuden ruoantuotannon perustuvan tietoisesti suunniteltuihin, paikallisiin ja monimuotoisiin tuottaviin ekosysteemeihin. Suurin haasteemme on. irrottaa ruoantuotanto fossiilitaloudesta. Uskon, että kestävä tulevaisuus ei rakennu yksittäisten teknologisten innovaatioiden varaan, vaan se edellyttää kokonaisvaltaista muutosta ajattelussamme ja toimintatavoissamme. Meidän on opittava jäljittelemään luonnon omia malleja ja prosesseja luodaksemme tuottavia ja itse itseään ylläpitäviä maatalousekosysteemejä.

Permakulttuuri tarjoaa tähän tehokkaan suunnittelujärjestelmän, jonka eettinen perusta – huolenpito maapallosta, ihmisistä ja resurssien oikeudenmukainen jako – ohjaa toimintaani. Tavoitteenani on auttaa viljelijöitä ja yhteisöjä irtautumaan fossiilienergiaan perustuvasta mallista ja rakentamaan sen sijaan paikallisiin resursseihin ja ravinnekiertoihin perustuvaa, resilienttiä ja kestävää kulttuuria. Tällainen tulevaisuus on paitsi mahdollinen, myös elinvoimainen ja merkityksellinen.

Poimintoja työhistoriasta

2022 alkaen: Suomen Permakulttuuriyhdistyksen hallitus, 2023 lähtien puheenjohtajana
2014 alkaen: Iso-orvokkiniitty-permakulttuuritilan rakentamista Karjalohjalle
2001 alkaen: Suomalaisten luomutuotteiden (mm kauratuotteiden) viennin kehittämistyö ja kauppasuhteiden rakentaminen usean luomuyrityksen yhteisenä vientipäällikkönä, Organic Food Finland
1995 alkaen: Suomalaisen luomualan kehittämistä markkinoinnin, viestinnän ja konsultoinnin keinoin. Kurmakka – Organic Food Oy Ltd
1980-luvulla: Biodynaamisen viljelyn neuvojana toimiminen

Erkki Pöytäniemi

bottom of page